JOSH GRAY and band  TOUR JANUARI 2024 * = trio

 

Za. 20-1 Leusden – In The Woods   https://www.inthewoods.nl/

Zo. 21-1 Aalsmeer – Oude Veiling  https://www.deoudeveiling.nl/activiteiten-agenda/

Ma. 22-1 Eindhoven – Americana Mondays  

                 https://www.muziekgebouweindhoven.nl/nl/agenda/5995

Di. 23-1 Groningen – Der Aa Theater

Wo. 24-1 Berghem – Cafe Roots  https://www.ticketkantoor.nl/shop/JoshGray

Do. 25-1 Bennekom/Ede – Live Stage Marnix reservering@livestagemarnix.com

Vr. 26-1 Koudekerk ad Rijn – Trouble Tree Folk  www.ttfolk.nl

Za. 27–1 Nijmegen – Thiemeloods  https://thiemeloods.nl/programma/

Zo. 28-1 Middag: Prive 

              * Avond: Hoorn - Het Huis Verloren https://www.facebook.com/100vanHoorn

 

Het gaat ineens erg hard voor Josh Gray, Met zijn album Songs From The Highway had hij in 2021 de aandacht van een kleine kring kenners op zich gevestigd. Maar met de release van Walk Alone lijkt deze rebelse countryzanger in Nederland echt door te breken, Hoewel hij gevestigd is in Nashville heeft Gray weinig op met de gevestigde country-orde. Met name in zijn teksten waarin hij zich sterk afzet tegen onrecht en gevestigde vooroordelen. Wat dat betreft sluit zijn muziek beter aan bij de outlaw country die opgeld deed in de jaren. Met dank aan alle pers en airplay die over zijn recent verschenen album uit werden uitgestrooid (zie hieronder) kwam zomaar ineens de mogelijkheid van een tour in januari. Josh Gray zal op deze eerste Nederlandse optredens begeleid worden door een band met o.a. Johan Jansen op pedal steel en Pieter Douma op bas.

JOSH GRAY is geboren in San Fransisco maar groeide op in Maryland. En hoewel hij al op zijn 16e zijn eerste gitaar kreeg, duurde het nog 15 jaar voordat hij zijn eerste optreden deed: “Ik was er nog niet klaar voor” luidt daarvoor zijn verklaring.

Ergens de tijd voor nemen totdat het klaar is voor de buitenwereld is voor Gray heel logisch. Mede daardoor blijven zijn doorwrochte teksten in je hoofd doorklinken, lang nadat het liedje is afgelopen.

Hij is een verhalenverteller, protestzanger, dichter die probeert meerdere generaties te verbinden en te bereiken met zijn eigen vorm van songwriting. Zijn klankbeeld is een mix van de folk, blues, country en rock die hem inspireerde om zelf muziek te gaan maken. 

 

Na de release van zijn solo EP in 2015 reide Gray  ruim 40,000 kilometer om op te treden en om tot de conclusie te komen dat hij naar Nashville moest verhuizen om aan zijn ontwikkeling te werken. Met wat bevriende muzikanten startte hij onder de noemer Josh Gray and the Dark Features een succesvolle crowdfunding actie om het budget voor een album bij elkaar te schrapen.

Songs of The Highway werd analoog in East Nashville opgenomen en werd bij release warm ontvangen door media en een selectieve groep muziekfans, met name in Nederland. Met de release in het najaar van 2023 van Walk Alone lijkt een definitieve doorbraak bij de Americana en Rootsliefhebbers nog maar een kwestie van tijd.  Inmiddels haalde het album mooie posities in zowel de Euro-Americana Charts als de Dutch Americana & Roots Top 13. En, zoals gezegd: haast een overdosis aan prachtige recensies waar van het einde nog niet in zicht is