Ter gelegenheid van de release van The Woodstock albums speelt Matthews Southern Comfort een beperkt aantal shows:

wo 18-10  Berghem – Cafe Roots

https://www.ticketkantoor.nl/shop/MSCBerghem

za  21-10     Utrecht - Ramblin Roots   

https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/ramblin-roots-21-10-2023/

zo 12-11     Tilburg - Heyhoef Backstage

https://www.heyhoef-backstage.nl/product/heyhoef-coolvibes-matthews-southern-comfort-12-november-2023/

do 23-11     Terheijden - Open Road Sessions

https://openroadsessions.nl/

di 28-11      Hoogezand - Theater Kielzog

https://www.kielzog.nl/theater/matthews-southern-comfort/

 

Iain Matthews geldt al jaren als een levende legende in de wereld van folk en americana. Als mede-oprichter van de toonaangevende Britse folkformatie Fairport Convention, als drijvende kracht achter Plainsong en natuurlijk ook als de man die met de cover van Joni Mitchells Woodstock een wereldhit scoorde met zijn eigen Matthews Southern Comfort. Al zo’n 50 jaar heeft Iain furore gemaakt als solo-artiest maar ook in verschillende formaties en samenwerkingsverbanden waaronder reïncarnaties van bijvoorbeeld Plainsong, maar ook van het naar hemzelf vernoemde Matthews Southern Comfort. Nu met BJ Baartmans, Bart de Win en Eric Devries.

Met als werktitel “My Generation” selecteerde Matthews met zijn muzikanten een twintigtal songs die allemaal te horen waren geweest op het befaamde Woodstock festival op de ranch van Max Yasgur in 1969. Een festival dat muzikaal veel impact had op de jonge artiest en indirect ook zijn carrière in een stroomversnelling bracht. De 17 liedjes die overbleven kregen allemaal een typisch Southern Comfort arrangement waardoor ze een geheel nieuwe leven gaan leiden. Zo is The Woodstock Album, als verzameling, een prachtige collectie hoogtepunten geworden van de muziek die de muzikale leidraad vormde van Iains “My Generation”.

Het album werd overal lovend ontvangen, waarbij menig schrijver aangaf dat deze klassiekers in deze vertolking een nieuw bestaansrecht hadden verworven. (zie mediaquotes hieronder)

 

MEDIA AANDACHT: THE WOODSTOCK ALBUM

The Woodstock Album kon rekenen op veel airplay bij erkend roots- en americanaprogramma’s en stond een aantal maanden in de Europa Americana Charts en in de Benelux Roots Top 13.

 

https://www.nd.nl/cultuur/muziek/1176677/nieuwe-akoestische-versies-van-matthews-southern-comfort-nummers

Op deze plaat worden vijftien bekende liedjes in volstrekt nieuwe, vaak rustiger en akoestischer versies uitgevoerd, met als smaakmaker en sleutelaar de Nederlandse gitarist B.J. Baartmans. Een interessante historische excursie.

 

https://rootstime.be/CD%20REVIEUW/2023/MAR1/CD63.html

Het kwartet heeft behoorlijk gepersonaliseerde versies van al deze alom gekende liedjes opgenomen waardoor deze plaat zeker zijn bestaansrecht heeft verworven.

 

https://www.bluestownmusic.nl/new-release-matthews-southern-comfort-the-woodstock-album/

https://www.bluestownmusic.nl/review-matthews-southern-comfort-the-woodstock-album/

Bij ‘The Woodstock Album’ komen mooie herinneringen boven. Het is een fraai luisteralbum met mooie eigen interpretaties door een stel rasmuzikanten.

 

https://www.newfolksounds.nl/matthews-southern-comfort-the-woodstock-album/recensies/2023

Als je 15 van deze krakers op eigen wijze, met een eigen herkenbare sound een nieuwe ‘smoel’ mee kan geven, dan ben je klasbakken. Songs van bijna 55 jaar terug behoren tot My generation (The Who), maar als je die uitvoert in deze vorm, dan worden ze van This generation. Echte folk dus!

 

https://www.folkforum.nl/cds/82-cd-recensies/15238-matthews-southern-comfort-the-woodstock-album-15-songs-of-peace-love-and-understanding

het is vooral interessant wat de groep met minder voor de hand liggend materiaal zoals High time (Grateful Dead), Evil ways (Santana) en My generation (The Who) doet. En dan blijkt dat Matthews en consorten (waaronder de veelgeprezen BJ Baartmans, Bart de Win en Eric Devries) opmerkelijke en geslaagde vertolkingen hebben weten vast te leggen.

 

https://www.realrootscafe.com/2023/04/30/matthews-southern-comfort-the-woodstock-album/

Matthews Southern Comfort graaft diep in de geschiedenis en komt in 2023 met een album bekende nummers die uitstekend worden uitgevoerd.

 

https://www.altcountryforum.nl/2023/05/27/matthews-southern-comfort-the-woodstock-album/

Het viertal heeft naar mijn mening het materiaal zich goed eigen gemaakt en past prima in het eigen jazzy, blues en folkrock repertoire.

 

https://www.covermesongs.com/2023/05/review-matthews-southern-comforts-the-woodstock-album.html

….Masterful, ……….. . Great guitar and keyboards grace the arrangement again……

 

https://folking.com/matthews-southern-comfort-the-woodstock-album-15-songs-of-peace-love-and-understanding-must-have-records-mhcd-114/

this is both a great tribute and a mighty fine covers set in its own right.

 

https://www.altcountry.nl/blog/2023/05/matthews-southern-comfort-2/

Matthews Southern Comfort brengt aldus op geheel eigen wijze (folkrock met meerstemmige vocalen) versies van With A Little Help From My Friends (Joe Cocker), Bad Moon Rising (Creedence Clearwater Revival), Purple Haze (Jimi Hendrix) (+ rest of tracklisting)

 

https://dmme.net/matthews-southern-comfort-go-back-to-woodstock/

From MSC’s versions of Joe Cocker’s perennial to the age-defining number from THE WHO, it’s a great timewarp

 

https://www.horizonsmusic.co.uk/products/matthews-southern-comfort-the-woodstock-album-cd

The songs very much speak for themselves, as do these new versions with a distinct Matthews Southern Comfort signature

 

Lust For Life Print: Matthews Southern Comfort proves with their 15 "Woodstock covers" that even 50 year old rock classics can be successfully revisited. ****

 

FR: le cri du coyote:

https://sampierre.blogspot.com/2023/05/du-cote-de-chez-sam-par-sam-pierre.html?fbclid=IwAR0qvwrePxCwmmiVcyrb0kRrpmQHRa0kt9qOesjhRyrqzF8rcXMYaucWEZo

"The Woodstock Album est un disque réjouissant de bout en bout, un bel effort de groupe proposé par quatre musiciens au sommet de leur art et dont l'amour pour la musique transpire à chaque note."

 

UK: RnR print review

 

Croatia: https://www.soundguardian.com/index.php/blues-corner-kolumne-53/62365-matthews-southern-comfort-the-woodstock-album-15-sons-of-peace-love-and-understanding?

 

USA http://www.thealternateroot.com/all-reviews/matthews-southern-comfort-from-the-album-the-woodstock-album

Everyone knows the hits that came out of Woodstock, but Iain Matthews and band are also clueing you into The Band, Blood Sweat and Tears, and Tim Hardin’s performances, digging into the necessary Woodstock ‘B-Sides’ that have been overlooked. Matthews Southern Comfort does those up right.